Állásfoglalás a családról

A Bencés Diákszövetség, a Magyar Piarista Diákszövetség és a Szentendrei Ferences Gimnázium Öregdiákjainak Országos Egyesületének közös nyilatkozata a családról

A 2011. évi Kézfogás "Család" alapgondolata és a 2011. év, mint a Család Éve nyomán

Csalad_eve_logo A szerzetesi iskolák egykori diákjaiként örömmel fogadtuk, hogy új Alaptörvényünk az életünk meghatározó, fontos alapértékeit néven nevezte – ezek közül is a családot a legfontosabb társadalmi értékek közé emelte. Egyetértésünk jeleként szerveztük a „Család” jegyében a 2011. évi tihanyi Kézfogás találkozónkat, amelynek egyik eredményeként szeretnénk ennek a nemes szándéknak a hatékonyabb érvényesülését támogatni azzal, hogy a család fogalmának újszerű meghatározását ajánljuk a törvényalkotók figyelmébe. A keresztény értékeket elfogadóként mi is azt tartjuk, hogy férfi és nő szabad akarattal kötött házassági életszövetsége teremti meg a család alapját, amelyben megszülethetnek a gyermekek, akiket szüleik együttesen, érzelmi és gazdasági közösségben nevelnek. Korunkban azonban az életre szóló szándékkal megkötött szövetségek gyakran zátonyra futnak; ugyanakkor a menedéket nyújtó, boldog családi közösség újrateremtésének vágya ott munkál legtöbb honfitársunk szívében. Korunk családjai ezért gyakran mozaikcsaládok, mert a vérszerinti gyermekek mellett a vállalt-elfogadott gyermekek élnek együtt a felnevelésükre szövetkezett családanyával-családapával. A Szent Család példája is erősíti mondandónkat: a Gyermeket elfogadó, az ő felnevelésére létrejött apai-anyai szövetség legyen a Család; a gyermeket, az őt nevelő szövetséget kell a középpontba állítani. A család központja a gyermek, akinek a gondozására, nevelésére vállalkozó férfi és nő életközösséget alkot. A gyermekre pedig elsősorban mint ajándékra kellene tekintenünk, akinek elfogadásával, felnevelésnek felelős vállalásával jön létre a család. A valódi családformáló erő tehát a gyermeknevelés vállalása. Alapvetően ezt a vállalást kellene – megbecsülendő célként – fokozottan támogatni; azokban az esetekben is, ahol az anya vagy apa nem csak a vérszerinti gyermekét neveli. Az ő feladatuk ugyanis lényegesen nehezebb, mint azon szülőké, akik egymás iránti eredeti elköteleződésüket megőrizve nevelik gyermekeiket. Ezen szempontokat figyelembe véve bátorítjuk a Családok további erősítését, egyként elismerve és megbecsülve a mozaikcsaládokat is. 2012-ben, Gyertyaszentelő Boldogasszony napján

Bencés Diákszövetség Magyar Piarista Diákszövetség Szentendrei Ferences Gimnázium Öregdiákjainak Országos Egyesülete